Skift af elselskab

Forside > Guides > Skift af elselskab

Opdateret: 23. september 2023

Guide til at skifte elselskab

Med dagens mange energiselskaber er skift af elselskab blevet en metode, hvor du som forbruger kan tage kontrollen over din energifremtid og vælge lige det elselskab, du ønsker. Ligegyldigt om du ønsker lavere omkostninger, en grønnere energikilde eller simpelthen en mere pålidelig service, åbner muligheden for at skifte elselskab dørene til en verden af valgmuligheder.

Denne hurtige guide vil hjælpe dig igennem processen og besvare nogle af de meste gængse spørgsmål, der forekommer, når der skal skiftes elselskab. Dermed kan du med lethed træffe den bedste beslutning for din hverdag og fremtid.

Kan man skift elselskab, når man ønsker?

Det er som regel muligt at skifte elselskab, når du ønsker det. Med et “åbent elmarked” i Danmark har du som forbruger mulighed for at vælge mellem forskellige elselskaber, der tilbyder forskellige priser, betingelser og tjenester. 

Processen kan variere lidt afhængigt af den elaftale, du har indgået med dit nuværende elselskab. Nogle har en elaftale uden bindingsperiode og kan derfor frit skifte elselskab pr. dags dato eller ved udgangen af måneden. Andre sidder med en elaftale, hvor der er en bindingsperiode, der holder dem i en bestemt periode og derfor ikke bare kan skifte elaftale. Tjek derfor din elaftale under aftalevilkår.

Hvordan skifter man elselskab?

Processen ved at skift elselskab varierer en smule afhængigt af dit nuværende elselskab, din elaftale og lignende. Men her er de generelle trin, du normalt skal følge, når du ønsker at skifte elselskab:

Research og sammenligning: Start med at undersøge forskellige elselskaber i dit område eller på internettet. Sammenlign priser, kontraktbetingelser, kundeanmeldelser og eventuelle tilbud eller fordele, de tilbyder. Læs her, hvordan du finder det bedste elselskab eller det billigste elselskab.

Vurder din nuværende aftale: Hvis du allerede har en kontrakt med dit nuværende elselskab, skal du tjekke kontraktens vilkår og betingelser for at forstå opsigelsesperioden og eventuelle gebyrer for at afslutte aftalen tidligt.

Beslutning om skift: Når du har sammenlignet forskellige elselskaber, skal du træffe en beslutning om at skifte. Vær opmærksom på eventuelle bindinger og gebyrer, der kan pålægges.

Kontakt det nye elselskab: Når du har valgt et nyt elselskab, skal du kontakte dem for at indlede skifteprocessen. De vil vejlede dig gennem processen og muligvis bede om nogle oplysninger om din nuværende aftale, adresse osv.

Opsigelse af din nuværende aftale: Hvis du har en eksisterende aftale, skal du informere dit nuværende elselskab om din beslutning om at skifte. De vil give dig oplysninger om, hvordan du korrekt afslutter din kontrakt, også hvis der er en bindingsperiode.

Tjek elmåler: Inden skiftet er det en god idé at notere din aktuelle elmåler. Dette vil hjælpe med at undgå unøjagtigheder i din fakturering.

Aftale og bekræftelse: Det nye elselskab vil sende dig en ny aftale, som du skal gennemgå og godkende. Sørg for at forstå alle betingelser og priser, inden du underskriver!

Installation (hvis nødvendigt): I nogle tilfælde, især hvis du skifter til en ny leverandør med forskellige tekniske krav, kan der være behov for installation af nye elmålere eller eludstyr. Dette vil blive arrangeret af det nye elselskab.

Fortsæt regelmæssig drift: Når skiftet er gennemført, kan du begynde at modtage elektricitet fra dit nye elselskab. Sørg for at holde styr på dine fakturaer og din elmåler for at sikre, at alt forløber korrekt.

Det er altid en god idé at kontakte både dit nuværende og det nye elselskab for at få specifikke instruktioner, der passer til din situation.

Hvor hurtigt kan man skifte elselskab?

I Danmark kan du normalt skifte elselskab med en varsel på 30 dage eller måneden ud. Dette betyder, at hvis du ønsker at skift elselskab, skal du give dit nuværende elselskab besked mindst 30 dage før, eller inden månedens udgang, hvis du ønsker at skifte elselskab. Dette gælder både ved almindeligt ønske om skift af elselskab og ved flytning til en ny adresse.

Er du derimod bundet til en bestemt bindingsperiode, så afgøre bindingsperioden, hvor hurtigt du kan skift elselskab. Dog kan et elselskab maksimalt binde dig i op til 6 måneder og ikke flere år. Og nej, du kan desværre ikke blot ignorere eller bryde aftalens vilkår.

Skift fra dag til dag

Det er vigtigt at bemærke, at selve processen med at skift elselskab normalt ikke tager lang tid, da skiftet primært indebærer administrative ændringer i systemet foretaget af elselskaberne. Når du har indgivet din anmodning om skift til det nye elselskab, vil de tage sig af de nødvendige trin for at gennemføre overgangen. Derfor kan du faktisk skift elselskab fra dag til dag uden flere dages ventetid.

Er det besværet værd at skifte elselskab?

Når det kommer til at tage beslutninger om din økonomi, er det naturligt at spørge sig selv, om besværet med at skifte elselskab virkelig er det værd. Svaret ligger i en hårfin balance mellem dine individuelle behov og de potentielle besparelser, der kan opnås. Selvom besparelser altid er tiltalende, er der flere faktorer at tage i betragtning, før du springer ud i et elselskabsskifte.

For det første er dit forbrug afgørende. Hvis dit elforbrug er betydeligt, kan selv en mindre forskel i pris pr. kilowatt-time akkumulere over tid og skabe en mærkbar forskel på din regning. I denne situation kan det absolut være en overvejelse værd at undersøge markedet og finde en leverandør, der tilbyder en mere favorabel pris. Har du på den anden side et lille elforbrug, kan det være sværere at se eller at finde den helt store besparelse, så det giver mening.

Prisvariationen mellem forskellige elselskaber er også bemærkelsesværdig. Med forskelle på op til 20-30 øre pr. kilowatt-time mellem den billigste og den dyreste leverandør, er der en reel mulighed for at skære ned på dine omkostninger ved at foretage det rigtige valg. På den anden side, jo større et elforbrug du har, jo større en forskel i besparelse kan du mærke. Igen, hvis du har et mindre elforbrug, kan det være sværere at se eller finde besparelserne.

Denne guide er forfattet af:

Marie Beck Hairing Enemark
Specialiserer sig i at skrive guides omkring el og elbiler

Uddannelse:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-stud ved Aarhus Universitet

Forfatter & ejer

Se profil