Bestil el

Forside > Guides > Bestil el

Opdateret: 22. oktober 2023

Sådan bestiller du el

I denne moderne tidsalder, hvor strøm er essentielt for vores daglige liv, er et el abonnement blevet en populær og praktisk måde at sikre en pålidelig strømtilførsel. Uanset om du leder efter en ny strømudbyder eller ønsker at skifte til en mere bekvem ordning, så kommer du til at stifte bekendtskab med et el abonnement.

Hvad er et elabonnement, og hvad indebærer det?

Et elektricitetsabonnement – også kendt som et el-abonnement eller el-aftale – er en aftale mellem en forbruger (dig som kunde) og en elleverandør, der fastlægger vilkårene for levering af elektricitet til dit hjem eller din virksomhed. Dette abonnement bestemmer, hvordan du betaler for den elektricitet, du forbruger, samt eventuelle yderligere tjenester eller gebyrer, der kan være inkluderet.

Det selskab, der giver dig strøm, gør mange ting “bagved” for at sikre, at du altid har strøm, når du har brug for det. De bruger nogle af dine månedlige betalinger til at betale for ting som at sende dig regninger og hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. En anden del af din månedlige betaling bruger de på at holde strømmen stabil og sikker, så den ikke går ud, når du bruger den.

Fordele og ulemper ved et elabonnement

Når du tænker på at få strøm fra et elselskab og dermed oprette et elabonnement, så er der noget, du skal vide. Nogle gange kan prisen for at være kunde hos et selskab være lav, men på den anden side skal du betale mere for hver strøm-enhed og kWh (kilowatt), du bruger. Andre gange koster det mere at være kunde og have et abonnement hos et selskab, men så er prisen for hver strøm-enhed og kWh billigere. 

Hvis du bruger meget strøm, kan det være smart med et dyrt abonnement, fordi de billigere priser på strøm opvejer den høje pris for at være med i selskabet. 

Køb strøm billigt uden et elabonnement

I en tid, hvor prisen på elektricitet kan udgøre en betydelig del af husholdningsbudgettet, er der elselskaber, som har valgt at skære abonnementsprisen fra. Det vil altså sige, at du betaler 0 kr. i elabonnement og kan få endnu billigere strøm. Måske værd at overveje at køb strøm sådan?

I stedet for at binde forbrugerne til faste månedlige abonnementsomkostninger har disse selskaber skabt en elaftale-model, der fokuserer på forbruget. Det handler om at gøre dit energiforbrug og din elregning så simpel og gennemsigtig som muligt. Dette betyder, at du kun betaler for den elektricitet, du faktisk bruger – intet mere, intet mindre.

Hvad er fordelene og ulemperne så ved ikke at have et elabonnement?

Nogle elselskaber tilbyder som sagt muligheden for en el-aftale uden abonnement, men til gengæld kan der være en meget lang bindingsperiode eller et introduktionstilbud med en abonnementspris på 0 kroner, som senere vil udløbe. Dette kan medføre risikoen for at ende op med et abonnement, der er dyrere end konkurrenternes tilbud. Fordele ved en elaftale uden abonnement er, at du opnår besparelser, hvor det er muligt at vælge en elaftale uden abonnement, og at du undgår at betale for skjulte omkostninger.

Elabonnement pris – hvad koster det?

Når du bruger strøm derhjemme til at tænde lyset eller få dine elektriske apparater til at virke, så er der nogle omkostninger, du betaler til det elselskab, der giver dig strømmen. 

Af alle de penge, du betaler for strøm, går cirka 1% af dine omkostninger til elselskabet som elabonnement pris. Det virker måske som en lille del, men det er vigtigt. De penge hjælper med at sørge for, at strømmen altid er klar til at bruge.

Herunder kan du fået et overblik over, hvor meget et elabonnement udgør ud fra et fiktivt priseksempel:

Pris på el (eksempel)Fast elaftaleVariabel elaftlaeKlima-elaftale
Forbrug af el, kr.270,00 øre pr. kWh110,00 øre pr. kWh150,00 øre pr. kWh
Abonnement, kr.Ca. 13,00 øre pr. kWhca. 16,50 øre pr. kWhCa. 14,50 øre pr. kWh

Bestil el: Sådan bestiller du dit elabonnement

At bestille et nyt elabonnement behøver ikke at være en kompliceret proces. Men at bestil el og et elabonnement er en vigtig proces, der kræver grundig overvejelse og opmærksomhed på detaljer. Med de rigtige skridt og informationer kan du nemt sikre en nem og problemfri tilførsel af el til dit hjem. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du bestil el og et nyt elabonnement.

Trin 1: Vælg din udbyder 

Først og fremmest er det afgørende at vælge den rette eludbyder. Gennemfør grundig undersøgelse og overvejelse af forskellige udbydere på nettet. Fokusér på aspekter som pålidelighed, kundeservice, anmeldelser og prisstrukturer. En solid udbyder vil ikke blot levere strøm, men også være tilgængelig for at besvare dine spørgsmål og håndtere eventuelle problemer – når som helst, hvor som helst.

Trin 2: Vælg dit abonnement 

Næste skridt indebærer at vælge det rette abonnement på el, der matcher dine behov. Overvej faktorer som din husstandsstørrelse, dit forbrugsmønster og dine præferencer. Udbydere tilbyder ofte forskellige abonnementstyper, såsom fleksible planer eller mere stabile muligheder – variabel elpris eller fast elpris. Vælg en plan, der passer til din livsstil og budget.

Trin 3: Indgå et abonnement 

Når du har besluttet dig for en udbyder og et abonnement, er det tid til at indgå et abonnement. Dette kan normalt gøres online via udbyderens hjemmeside eller gennem en telefonsamtale med deres kundeservice. Udfyld de nødvendige oplysninger, såsom din adresse, kontaktoplysninger og det valgte abonnement på hjemmesiden eller gennem en telefonsamtale. Vær omhyggelig med at tjekke, at alle oplysninger er korrekte, før du sender din bestilling.

Trin 4: Afvent aktivering 

Efter at have indsendt din bestilling vil udbyderen gennemgå dine oplysninger og processen med at aktivere dit abonnement vil begynde. Udbyderen står for stort set alt det tekniske. Sidst, men ikke mindst, vil du modtage en bekræftelse, når dit abonnement på el er blevet aktiveret, og du er klar til at modtage elektricitet i dit hjem.

Denne guide er forfattet af:

Marie Beck Hairing Enemark
Specialiserer sig i at skrive guides omkring el og elbiler

Uddannelse:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-stud ved Aarhus Universitet

Forfatter & ejer

Se profil