Fast elpris

Få budgetstabilitet og beskyttelse mod udsving i elpriser

Forside > Elpriser > Fast elpris

Sådan vurderer vi elaftalerne på Elportalen

Vores produktvurdering tager primært udgangspunkt i elprisen. Dog kan placeringen af de fremtrædende produkter øverst i vores liste blive påvirket af kommissionsrater. Yderligere tager vi hensyn til elementer, som vi mener er essentielle for et godt valg, såsom kundeservice, tilføjede bæredygtighed, funktioner, ekstra goder og brugeranmeldelser. Vær opmærksom på, at vores liste ikke nødvendigvis repræsenterer hele markedet.

Få tryghed i økonomien med en fast elpris

I et dynamisk skiftende energimarked de sidste par år står forbrugerne ofte over for uforudsigelige elprisudsving, der kan have betydelig indvirkning på deres økonomiske stabilitet.

I denne sammenhæng har fast elpris vundet popularitet som en attraktiv mulighed, der tilbyder budgetstabilitet og beskyttelse mod de volatile prisændringer. Ved at vælge fast elpris og en fastprisaftale på el kan forbrugere sikre sig mod pludselige stigninger og fokusere på en mere forudsigelig økonomisk fremtid.

Hvad betyder “fast elpris”?

En fast elpris er en prisstruktur, der tilbydes af elleverandører, hvor du som forbruger betaler en fastsat sats pr. kilowatt-time (kWh) for dit elforbrug i en bestemt periode. Denne faste pris er normalt indgået i en fastprisaftale, som typisk enten er en el fastpris 1 år eller el fastpris 3 år, hvor du som forbruger forpligter dig til at betale den faste pris i hele den aftalte periode, uanset eventuelle ændringer i markedets elpriser. 

Det er vigtigt at bemærke, at fastprisaftaler på el ikke er ensbetydende med en lavere elpris sammenlignet med variabelt prissatte elkontrakter. Prisen i en fastprisaftale kan være højere eller lavere end den variable elpris på ethvert givet tidspunkt, afhængigt af markedets udvikling. Det er derfor afgørende for dig at undersøge forskellige tilbud og sammenligne priser fra forskellige elselskaber for at træffe den bedst mulige beslutning for din individuelle situation.

Fastpris el: Fordele ved fastprisaftale el

For mange forbrugere er der flere klare fordele ved en fast pris elaftale. Dog er der alligevel tre store fordele, som skinner igennem som de klare favoritter, og som også overskygger fordelene ved en variabel elaftale. Dog er der også visse mindre ulemper ved at vælge en fast elpris, som er vigtige for dig at kende til, så du er indforstået med disse, før du sætter din underskrift på en ny elaftale.

Fordele ved
fastpris el

Forudsigelighed

For det første er forudsigeligheden en af de mest bemærkelsesværdige fordele ved en fast elpris. Ved at vælge denne type aftale kan du som forbruger undgå bekymringen over udsving i markedet, der ofte resulterer i uforudsigelige elregninger.

Uanset ændringer i elmarkedet vil din elpris forblive uændret i hele kontraktens løbetid, hvilket giver dig mulighed for at kende dine elomkostninger på forhånd.

Budgetstabilitet

Budgetstabilitet er en yderligere fordel ved faste elomkostninger. Mange forbrugere prioriterer at have stabile og forudsigelige regninger for at planlægge deres økonomi effektivt. Med fast elpris kan du dermed nemt integrere dine eludgifter i husholdningsbudgettet. Dette bidrager til at kunne skabe en følelse af sikkerhed og kontrol over økonomien hos dig, da du kan forvente de samme elomkostninger pr. kWh. hver måned.

Beskyttelse mod prisstigninger

En anden vigtig fordel ved fast elpris er beskyttelsen mod pludselige prisstigninger. I perioder med volatilitet på elmarkedet kan prisen på elektricitet svinge betydeligt, hvilket kan resultere i stigninger i elregningerne. Du som forbruger med fastprisaftaler undgår denne ulempe, da deres pris er låst fast. Dette giver en beroligende sikkerhed og fjerner bekymringen for potentielt økonomisk pres i tider med ustabilitet på markedet.

Ulemper ved fast elpris

Højere i pris

En af de mest markante ulemper for dig som forbruger er, at faste elpriser ofte er højere i pris end variable elpriser på kort sigt. Dette betyder, at du som forbruger, der har valgt faste elpriser, kan ende med at betale mere for din elektricitet sammenlignet med dem, der har valgt en variabel prisstruktur, hvis energipriserne falder i løbet af kontraktperioden.

Kan indebære lange kontraktperioder

En anden ulempe for dig er, at faste elpriser normalt indebærer længere kontraktperioder, som typisk enten er en el fastpris på 1 år eller el fastpris 3 år. Dette kan begrænse din fleksibilitet, da du er bundet til den samme elpris.

Ikke muligt at drage nytte af billige elpriser

Desuden kan faste elpriser medføre en følelse af magtesløshed overfor ændringer i energimarkedet. Du som forbruger kan ikke drage fordel af eventuelle fald i elpriserne, som kan spare dig penge, da du er bundet til en fast pris.

Dette betyder, at selvom markedet skifter i din favør, vil din økonomi forblive uændret. En sådan fastlåsning kan være frustrerende i tider med gunstige markedsforhold.

Faste el priser vs. variable el priser: Forskel i prisstrukturerne

Når det kommer til elpriser, er der to primære prisstrukturer, der tilbydes til forbrugerne: Fast elpris og variable elpriser.

Ved at indgå en fast elprisaftale vil du som forbruger betale en fastsat pris pr. kilowatt-time (kWh) gennem hele aftaleperioden, uanset ændringer i markedspriserne. På den anden side opererer variable elpriser på baggrund af ændringer i energimarkedet. Prisen pr. kWh varierer i takt med udbud og efterspørgsel, hvilket betyder, at du vil opleve op- og nedgange i din elregnings samlede månedlige pris baseret på markedsforholdene. Selvom det kan medføre besparelser i perioder med lav efterspørgsel, kan det også føre til øget usikkerhed og højere omkostninger, hvis priserne pludselig stiger.

Vælg eventuelt en kombineret elprisaftale

Hvis ikke helt du ved, om du skal vælge en elaftale med udgangspunkt i en fast pris eller ej, fordi du både vil have fordele som en elaftale med fast pris og variabel pris tilbyder, så kan du vælge en “kombineret elprisaftale”.

En kombineret elprisaftale byder på en sammensætning af faste og variable priser, hvor 50% af prisen er en fast elpris, fastsat f.eks. hvert kvartal for det kommende kalenderkvartal, mens den resterende halvdel, som er den variable pris, følger markedsprisen.

Hvorfor er dette en fordel? Jo, det åbner op for en verden af muligheder. Ved at have en del af din elpris variabel, kan du udnytte de billigste timer til at forbruge mere strøm og nyde godt af de lavere priser. Du kan være smart og strategisk i din energiforbrugsmønster og opnå besparelser, når prisen er på sit laveste. Endnu en fordel er, at du beskytter dig selv mod de store udsving i elprisen, der kan opstå på markedet. Når prisen svinger, behøver du ikke bekymre dig om at blive fanget i de vilde prisstigninger, da denne stabilitet giver en ro i sindet og en forudsigelighed i dit budget.

Dog er der naturligvis også ulemper forbundet med en kombineret elprisaftale. Når markedsprisen på strøm stiger, er du kun beskyttet mod halvdelen af denne stigning, idet du vil opleve, at din elpris stiger.

Fordele opsummeret: Kombineret elaftale og fastprisaftale

Kombineret elaftaleFastprisaftale
Høste gevinsten, når prisen er lavest✔️🚫
Sikrer dig mod de største udsving i elprisen✔️✔️
Du kender alle dine udgifter til strøm🚫✔️

El fast pris: Overvejelser om aftaleperiode

Overvejelser om aftaleperiodens længde, uanset om det er et år eller tre år, vejer tungt i beslutningsprocessen hos mange – og måske også for dig. Denne afgørelse har potentiale til at påvirke både din økonomiske tryghed og din evne til at tilpasse dig skiftende markedsvilkår.

En aftaleperiode på 1 år

Når du som forbruger overvejer længden af din fastprisaftale, er en af de vigtigste faktorer den økonomiske forudsigelighed. En kortere aftaleperiode på et år kan tilbyde mere fleksibilitet og mulighed for at reagere på eventuelle prisfald på elmarkedet. Du kan drage fordel af at skifte til en billigere variabelt prisbaseret aftale, hvis markedspriserne falder betydeligt i løbet af året. Eller du kan søge imod et nyt elselskab, der kan tilbyde en mere fordelagtig aftale på sigt. 

På den anden side kan der også forekomme stigninger i elpriserne på markedet lige på det tidspunkt, som du skal genforhandle din fastprisaftale el. Det kan betyde, at du kan komme til at skulle betale mere i den nye og kommende aftaleperiode, end hvad du har gjort hidtil, hvis du vælger at indgå en ny aftaleperiode.

En aftaleperiode på 3 år eller flere

På den modsatte side af spektret giver en længere fastprisaftale på tre år en vis stabilitet og forudsigelighed for dig som forbruger. Det kan give ro i sindet, især i perioder med økonomisk usikkerhed, da du kender den faste pris måned for måned og ikke behøver bekymre dig om uforudsete prisstigninger nu og her. 
Dog kan en langvarig aftale også forhindre dig som forbruger i at drage fordel af lavere priser, hvis markedet skulle ændre sig positivt i løbet af den lange periode. Dermed kan du gå glip af eventuelle besparelser.

Valg af elselskab med el fast pris – kom godt i gang

Sådan finder du den rette fastprisaftale på el

Indtil nu kender du til fordelene såvel som ulemperne ved at vælge en elaftale, der tager udgangspunkt i en el fast pris, og hvad du skal overveje. Men noget andet er at skulle tage skridtet og vælge det rette elselskab med fast pris, som tilgodeser dine behov, har gode priser på en elaftale med fast pris, og som udøver en effektiv service.

Vælg det rette elselskab med en fastprisaftale

Når du står over for valget af at skulle vælge det rette elselskab med fastprisaftale, er der flere vigtige faktorer, du bør overveje grundigt, inden du vælger elaftale. Det handler ikke kun om prisen, men også om selskabets omdømme, kundeservice og de betingelser, der er knyttet til aftalen.

Undersøg elselskabernes priser

For det første er det afgørende at sammenligne selskabernes elpriser. Fastprisaftaler kan variere betydeligt fra selskab til selskab, og det er værd at bruge tid på at undersøge, hvad der tilbydes. Vær opmærksom på, om priserne er fast i hele aftaleperioden, eller om de kan ændre sig, og om der er eventuelle skjulte gebyrer eller tillæg, der kan påvirke din endelige regning i sidste ende.

Muligheder for aftaleperiode

Aftaleperioden er en anden vigtig faktor. Overvej, hvor længe du ønsker at binde dig til selskabet. Fastprisaftaler strækker sig typisk over en bestemt periode, og det er vigtigt at tænke på dine langsigtede behov og om der kan være eventuelle konsekvenser, hvis du ønsker at skifte selskab, før aftalen udløber.

Undersøg elselskabernes omdømme og kundeservice

Selskabets omdømme og kundeservice bør også være i fokus. Undersøg, hvad andre kunder siger om selskabet. Læs anmeldelser og vurderinger for at få et indblik i, hvordan selskabet behandler sine kunder. En pålidelig og god kundeservice er vigtig, hvis du skulle støde på problemer eller have spørgsmål i løbet af aftaleperioden.

Læs vilkår og betingelser grundigt

Desuden er det vigtigt at læse og forstå vilkårene og betingelserne i aftalen. Sørg for, at du er bekendt med alle aspekter af aftalen, herunder opsigelsesvilkår, prisændringer og eventuelle bindingsperioder. Det er essentielt at være klar over, hvad du går ind til, så der ikke opstår ubehagelige overraskelser senere.

Husk at sammenlign elselskaberne

Til sidst kan vi ikke understrege nok vigtigheden af at sammenligne faste elpriser fra forskellige elselskaber. Denne sammenligning vil give dig mulighed for at finde det bedste og billigste elselskab med en fast pris, der passer til dine behov og budget.

Opsummering: Vælg det rette for dig og dine ønsker/behov

Fast elpris aftale er blevet populært valg for mange forbrugere, da det giver budgetstabilitet og beskyttelse mod uforudsigelige prisudsving. Dog kan det være dyrere på kort sigt og begrænse muligheden for at drage fordel af lavere elpriser, som en variabel elpris aftale giver. En kombineret elprisaftale kan her være en alternativ mulighed for nogle, da denne aftale kombinere fordelene ved en fast pris og variabel pris elaftale. 

Hvad end du vælger det ene eller det andet, er det dog altid vigtigt at sammenligne elselskab og deres priser samt omdømme og kundeservice – og ikke mindst læse vilkår og betingelser grundigt inden påsætning af underskrift. 

Denne guide er forfattet af:

Marie Beck Hairing Enemark
Specialiserer sig i at skrive guides omkring el og elbiler

Uddannelse:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-stud ved Aarhus Universitet

Forfatter & ejer

Se profil